Chili

Dyrkning af Chiliplanter.

I det følgende vil vi skrive lidt om hvordan man spirer og plejer chiliplanter i en lun vindueskarm.
Frøene sås i en ikke for kraftigt gødet jord evt. en så/priklemuld. Man kan bruge en gammel kødbakke eller lign. men husk gode huller i bunden.
Temperaturen er super vigtig når man sår chilier, tommelfingerreglen siger jo stærkere jo højere temperatur,
hvor en peberfrugt normalt vil kunne nøjes med en 24 grader (men har det fint ved 29 grader)
så vil en virkelig stærk sort, gerne have en temperatur tæt på 29-30 grader.
Derfor er et termometer en rigtig god ide, og husk at det er temperaturen i jorden vi snakker om.
Frøene skal kun lige dækkes af jord eller bedre endnu af perlite eller vermiculite,
(poppede vulkanske bjergarter der er meget lette og holder godt på vand) spørg efter det på planteskolen.
Derudover skal potten/bakken dækkes af plast så fugtigheden holdes konstant.
Når planterne er kommet op og det første rigtige sæt blade er på vej skal de have noget mere plads, og de pottes op i 10 eller 13 cm potter (er dine frøplanter blevet lidt lange i det, kan du plante dem dybere end de stod før, dog ikke mere end at bladene ikke rører jorden når de er våde), eller du kan senere knibe de første 5-6 blomsterknopper for at give planten den bedste vækst).
Nu vil de rigtig gerne have noget lys, og fra nu af hænger lys og temperatur nøje sammen, jo mere varme, jo mere lys får de også brug for derfor skal du finde det vindue med mest lys (gerne pudset :-) og stil dine planter der, men vær opmærksom på om du har en radiator lige under, hvis du er tidligt ude med såningen (i februar måned er der ikke meget lys, i marts bliver det bedre)
Hvis du vil gå helt amok og virkeligt vil gøre dine planter glade så kan du købe plantelys som er helt optimalt for planterne.
Gødning skal der til, og dyrker du økologisk klares det ganske enkelt ved at potte op når rødderne kommer fint ud igennem bunden og når du når din endelige størrelse eller har plantet ud giver du en lille håndfuld kompost pr plante et par gange over sommeren, ellers bruges alm. flydende gødning.

God fornøjelse.

 

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld